About
Casa lu’ Dochia
Aici, la numărul 204, cu această casă a început aventura noastră de găzdoi în Breb. Noi, ca multe alte
vinituri de prin sat, am sosit aici pentru prima data ca turiști în 2017. Am stat atunci la familia Opris,
unde ne-a plăcut atât de mult încât am vrut musai să revenim. Așa am și făcut, revenind în 2018 când l-
am întâlnit pe Florin Vale în magazinul lui Silviu.
Nu îl văzusem pe Florin de peste 10 ani și nu mica îmi fu
mirarea când am aflat de la el că locuiește în Breb de doi ani deja. După ce ne-a povestit cum au ajuns și
ei acolo, trecând prin Săpânța mai întăi, ne-a propus o colaborare la Casa lu’ Dochia, pe care tocmai o
cumpăraseră, unde am pus împreună cu ei bazele primului restaurant tradițional din Breb. Casa era pe
poziția ei originală, unde a rămas până în ziua de azi, iar în locul șurii lui Dochia am construit noi terasa
doi ani mai traziu. După primul an de colaborare, din cauza anumitor idei divergente, ne-au propus să
cumpăram casa și să devenim 100% independenți cu restaurantul.
Am lăsat casa acolo în Budești până în toamna lui 2019, când, cu echipa lu’ Vasile a lu’ Avrinte si Nicu lu’ Puscău, am mutat-o în Breb și am montat-o imediat pe locul ei actual, iar dranița am bătut-o în primăvara lui 2020, an în care am gătat lucrul și la Casa lu’ Piștău. Lucrările le-am finalizat taman în ajunul Crăciunului pe 24 decembrie când ajungeau oaspeții de sărbători la noi.
The story of the man and his house
Dear guests
Here, at number 204, our hosting adventure in Breb began with this house. We, like many other people from the village, arrived here for the first time as tourists in 2017. We then stayed with the Opris family, where we didn’t like it so much, I wanted to quit. That’s what I did, returning in 2018 when I met Florin Vale in Silviu’s shop. I hadn’t seen Florin for over 10 years and I wasn’t running away
the surprise when I learned from him that he has been living in Breb for two years already. After he told us how they also got there, passing through Săpânta first, he proposed or collaborated with us at Casa lu’ Dochia, which he had just bought, where together with them we laid the foundations of the first traditional restaurant in Bro. The house was in its original position, where it remains today, and in place of Dochia’s yard we built a new terrace after two more years. After the first year of collaboration, due to some divergent ideas, they proposed to us to buy the house and become 100% independent with the restaurant. We accepted and carried forward the story of this wonderful house by pasting the face of Nițî Jirulu from Budești on the back in 2022. Thus, we modernized his kitchen and increased the interior capacity through the dining room in the attic. I am added and the area of the oven, where you make legs in the blodar, stew with sorghum, home-made pita, cheeses, scones and more, because you would eat them and die, as my grandmother used to say, may God forgive her and Dochia!
Noa, come to the table!
Subscribe to our newsletter
Discounts and Benefits
Phasellus ac pharetra est. Aliquam eget leo sit amet quam fermentum imperdiet et eu ipsum.
Advantageous packages
Phasellus ac pharetra est. Aliquam eget leo sit amet quam fermentum imperdiet et eu ipsum.
Unforgettable holidays
Phasellus ac pharetra est. Aliquam eget leo sit amet quam fermentum imperdiet et eu ipsum.