Pe site-ul nostru puteti achita inclusiv cu carduri de vacanta , sau .

Biserica de lemn din Breb: miracolul trecutului redescoperit

iulie, 2024 | Uncategorized

Biserica de lemn din Breb are o poveste fascinantă, plină de mister, desprinsă parcă dintr-un film de aventuri.

Când am ajuns pentru prima dată la bătrâna biserica de lemn din Breb, nu știam mare lucru despre ea. Pe atunci, era unica biserică de lemn a satului, folosită de credincioșii greco-catolici, cei ortodocși având biserică „nouă”, de piatră, sfințită în anii ’90.

Părintele din Breb

Mai multe aflasem la vremea aceea despre vechea casă parohială din vecinătatea bisericii. Anul construcției nu era greu de dibuit, căci rămăsese menționat pe o placă de pe peretele vestic: 1903. Localnicii îmi spuseseră că ultima oară a fost locuită de familia părintelui Mircea Antal, care a slujit în Breb timp de patru decenii! Din 1952 până în 1992. Fascinant personaj Mircea Antal! Nepotul Patriarhului Miron Cristea, erudit, pasionat de cărți, de artă populară, de botanică, cu un trecut marcat de persecuția comunistă, făcând și detenție în tinerețe, a ctitorit biserica nouă din sat, nemaiapucând să slujească însă în ea. M-am mirat de multe ori că s-au scris atât de puține despre el, că autorii de biografii îl uitaseră parcă, așa cum uitată părea și casa în care locuise atâta vreme. Pe prispă, am găsit împrăștiate scrisori și fragmente de ziare vechi, semn că fusese viață cândva aici. Acum, peste toate domnea un aer de părăsire. „Paradis în destrămare”, bun titlu ar fi fost pentru a descrie frumusețea asta de casă de lemn abandonată.

Colț de casă parohială Foto: Karin Lachner

Călătorie în Evul Mediu

Dar revenind la biserică, mi-am pus în cap că trebuie să știu ce se știe despre istoria ei, să citesc, să întreb, să studiez. Și har Domnului, cercetări se făcuseră până atunci și s-au mai făcut după aceea, în mai multe etape. Așa am aflat că biserica a fost construită în 1623 din copaci doborâți în iarna dintre 1621 și 1622, după cum reieșise din datările dendrocronologice realizate în 1997 de Alexandru Baboș și Olafur Egertsson. Această informație o făcea deja cea mai bătrână biserică dintre toate bisericile satelor învecinate și de mai departe. Dar asta nu era tot. Turnul fusese datat 1529-1530, căpătând, astfel, statutul de cele mai vechi turn ale unei construcții de lemn din România. Dar nici asta nu era tot. Componentele cele mai vechi ale bisericii din Breb fuseseră parte dintr-o altă biserică, adusă dintr-un sat învecinat, Copăciș, situat la nu mai mult de 2 km, sat care între timp dispăruse de pe hartă. Ce ziceți de asta? Nu numai că m-a fascinat întotdeauna povestea bisericilor călătoare, transportate dintr-un sat în altul, ca să răspundă nevoii unei comunități de a avea un lăcaș de rugăciune, dar să se potrivească și cu dimensiunile comunităților și cu puterea lor financiară, dar ideea aducerii bisericii dintr-un sat dispărut, părea desprinsă dintr-un scenariu de Indiana Jones, cu temple străvechi, comori ascunse și mistere la tot pasul. Mi-am imaginat ce ar fi putut să își spună sătenii într-un moment din acesta în care se lua hotărârea de a se muta o biserică în altă localitate: „Măi, oameni, biserica asta trebuie dusă într-un loc mai bun, pe valea Breboaia, că uite, noi o ducem greu cu apa pe-aici și ne-am mai și împuținat, Copăcișul parcă e părăsit.” Și părăsit a fost.

Turnul de poveste Foto: Peter Lengyel

Bine, biserica din Breb are și elemente mult mai noi, în lemnele ei s-au strâns la un loc secole diferite. În a doua jumătate a veacului al 19-lea, a trecut prin lucrări de modernizare, una dintre cele mai semnificative modificări fiind extinderea altarului. Despre pictură, cercetătorii spun că ar fi fost făcută la 1626, anul în care biserica a fost și sfințită. Mare lucru din ea nu se mai poate distinge, fiind deteriorată și de vremuri, și de picturi mai noi, suprapuse peste cele vechi. Cireașa de pe tortul descoperirilor a venit în 2019, când arh. Laura Zaharia și o echipă de dendrologi au aflat că acoperișul de protecție al bisericii avea dranițe datate 1479, care se presupune că ar fi aparținut unei prime biserici din Copăciș. Așa că uite cum cel mai vechi turn de biserică de lemn din țară rămânea cel mai vechi turn de biserică de lemn din țară identificat până în prezent, însă în biserică, se găseau și componente mai vechi cu jumătate de secol decât cele ale turnului.

Și-napoi, în zilele noastre

S-au așternut timpurile peste biserica din Breb și desigur, povestea ei nu e doar o înșiruire de ani și de descoperiri științifice. E o poveste întregită de trăiri, suferințe știute și neștiute, năzuințe, rugăciuni. O vreme a stat închisă, cu câțiva ani în urmă. Bisericii cândva neîncăpătoare i s-a pus lacătul, pentru că neînțelegerile dintre greco-catolici și ortodocși o aduseseră într-un impas. Cu siguranță, nu vechimea turnului și nu datările dendrocronologice făcuseră ca biserica să fie disputată, ci acele trăiri și rugăciuni de care pomeneam mai devreme, legătura oamenilor cu trecutul părinților și al bunicilor, amintirile de familie și încâlcelile istoriei. Între timp, e pace. În sat s-a ridicat o altă biserică de lemn pentru credincioșii greco-catolici, iar în vechea bisericuță se mai slujește la anumite sărbători. Nu e părăsită și asta nu poate să fie decât motiv de bucurie. În momentul în care povestea aceasta e scrisă, casa parohială e și ea în curs de restaurare și sunt semne promițătoare că va recăpăta viață. Ansamblul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, căci așa e denumirea oficială, din lista monumentelor pare, așadar, să fie pe mâini bune. Arhitecții și restauratorii încă mai sunt interesați de vechea bisericuță, încă mai plănuiesc și promit noi cercetări. Iară noi, noi ce putem face? Să o vizităm, să o cunoaștem, să ne mirăm, să ne rugăm, dacă simțim nevoia și să fim recunoscători că o avem.

Vremuri peste picturi și icoane Foto: Peter Lengyel

Dacă dorești să afli și mai multe povești, petrece timp la noi când poftești